Cum sa stabilesti obiective Smart

Eveniment Profesional/ N/A
Cum sa stabilesti obiective Smart
Categoria: Professional
Data publicarii: 07 oct. 2020
N/A
“Daca tintesti spre nimic, sigur vei nimeri!” 

 Trebuie sa imi clarific obiectivele
Daca imi doresc sa am success in ceea ce fac, trebuie sa definesc ce inseamna pentru mine “succes”..  Primul pas spre succes este acela de a defini ceea ce vreau sa realizez. 
Iata cateva principii: 

Focus: Cu cat imi stabilesc mai multe obiective, cu atat scad rezultatele mele atat cantitativ (numarul de obiective pe care le ating) cat si calitativ. Cu cat am mai multe obiective, cu atat fiecare obiectiv in parte este mai putin important. Daca fac efortul sa reduc numarul obiectivelor la 2-3, imi va fi mai usor sa ma focalizez pe indeplinirea lor. 

Motivatie: Trebuie sa imi doresc sa indeplinesc telul respectiv. Nu ma pot pacali pe mine insumi. Realitatea este ca progresul este strans legat de cat de motivat sunt de acel obiectiv. 

Claritate: Cu cat sunt mai clare obiectivele pe care le am, cu atat mai clare vor fi lucrurile pe care trebuie sa le fac pentru a le atinge.  
Exemplu Neclar: Sa am rezultate bune la examene semestrul asta 
Exemplu Clar: Sa obtin nota maxima la examenul “x” 

Masurabilitate: Cum stiu daca am facut progres intr-un anumit domeniu? Nu pot evalua ceea ce nu pot masura! Obiectivul pe care il am trebuie sa fie masurabil.
Exemplu Vag: Sa obtin rezultate mai bune semestrul asta 
Exemplu Masurabil: Sa obtin o nota mai mare la examenele “x, y, z”. 

Actiune: Fiecare obiectiv pe care il stabilesc trebuie sa contina un verb care sa denote o actiune (ex. “ma opresc”, “obtin”, “termin”, etc.) si nu un verb care sa descrie o stare (ex. “sa fiu”, “sa ma simt”, “sa am”, etc.) 
Exemplu Inactiv: sa am o conditie fizica buna 
Exemplu Activ: sa alerg 30 de minute de 3 ori pe saptamana 

Durata: fiecare obiectiv pe care il am trebuie sa aiba o data limita. Cand trebuie sa indeplinesc acest obiectiv? Pana la sfarsitul anului scolar sau a anului calendaristic? Un tel fara data limita e doar un vis

Sunt trei lucruri practice pe care le fac si care ma ajuta la indeplinirea obiectivelor mele.
In primul rand pastrez in scris obiectivele pe care le am pentru o anumita perioada de timp. Ma ajuta sa le revizitez si sa evaluez progresul pe care l-am facut.
Apoi, in functie de obiectivul pe care il am imi stabilesc o frecventa a evaluarii lui.
În al treilea rând angajamentul in fata altcuiva imi adauga motivatie pentru indeplinirea unui obiectiv. Un lucru interesant la firea umana este ca mai repede vom indeplini o promisiune facuta cuiva decat facuta noua insine. Caut ca obiectivele mele sa fie cunoscute de prieteni pe care ii respect si care ma vor intreba despre progresul facut.

Stabilirea obiectivelor nu este doar o practica care sa ne asigure succesul dar, de asemenea contribuie la fericirea noastra. Psihologii spun ca oamenii care inregistreaza in mod constant progres in indeplinirea unor obiective personale, traiesc o viata mai fericita si plina de satisfactie. 

Care este urmatorul obiectiv pe care vrei să îl îndeplinești? 
Categoria: Professional
Data publicarii: 07 oct. 2020
N/A