Cum să lucrezi în echipă și să rezolvi conflicte
A lucra în echipă înseamnă a nu lucra singur, ci cu oameni diferiți de tine, ceea ce presupune cu siguranță să existe păreri contradictorii care pot duce la conflicte.
A fi un bun coechipier implică în primul rând să fii prezent constant la întâlniri, pentru ca oamenii să se poată baza pe tine.
Într-un proiect veți avea de discutat optiuni, de luat decizii, ceea ce presupune să îți spui părerea, să o argumentezi. Fiecare membru are dreptul acesta și fiecare se simte bine când este ascultat cu atenție și când ceilalți încearcă să îi înțeleagă punctul de vedere. Fii un ascultător foarte bun!
Vei vedea că vor exista diferite mentalități, astfel că învață să accepți că nu va fi întotdeauna cum vrei tu, ci uneori se va ajunge la un consens din mai multe idei, alteori o idee e preferată de mai mulți și în cosecință implementată. Sigur poți să lucrezi cu dedicare și pe ideea altcuiva, nu?
E important să te cunoști, să știi ce îți place să faci, la ce ești bun, pentru a conștientiza ce aport poți aduce tu, ce sarcină ți se potrivește atunci cand acestea se vor împărți. Uneori va trebui să faci și lucruri care te cresc, care nu iți plac prea mult.
A avea sarcini implică automat și a avea deadline-uri pentru ele. Să faci tot ce poți să le respecți pentru că întârzierea din partea ta va avea consecințe de multe ori și în munca pe care alții o fac. Daca întâmpini dificultăți, e mai bine să le comunici pentru a putea fi ajutat, căci e vorba de muncă în echipă, chiar daca unele sarcini sunt individuale.
La rândul tău, să încerci sa îi ajuți pe alții care au nevoie, să fii binevoitor, prietenos, să legați relații bune, căci într-un astfel de mediu se dă randament.
Este esențial să oferi feedback pozitiv și negativ (constructiv). Fiecare are nevoie de apreciere, încurajare, să știe că munca lui e prețuită și e valoroasă, așa că oridecâteori vezi ceva bun, recunoaște-l și laudă persoana cu merite pentru el.
Când vei fi deranjat de atitudini, cuvinte sau crezi ca ar mai putea fi adăugat ceva la o sarcină, poți vorbi în particular cu acea persoană și să îi zici cu blândețe efectul pe care acestea le-a avut asupra ta și așteptările pentru viitor. Dacă e vorba de sarcină, să exprimi ideile pe care le ai pentru îmbunătățire.
Oferă iertare, căci la rândul tău vei avea și tu nevoie să fii iertat de ceilalți și să îți ceri iertare când vei greși. Întâi admite că ai greșit, iar dacă nu ți se pare că ai facut ceva rău, recunoaște sentimentele rănite ale celuilalt și cere-ți iertare.
După ce ai trecut peste momente conflictuale, mergi înainte căutand puncte comune cu cei implicați: păreri, experiențe asemanatoare care vă reapropie unul de altul și în cele din urmă gandește-te si la finalitatea proiectului care vrei cu siguranță să fie una bună!